28 comments

 1. In Azië kan dit zelfs niet, daar kan je enkel grond en huizen kopen als je daar zelf geboren bent. Dan kan je het alsnog min of meer omzeilen maar het is wel iets minder makkelijk dan hier.

 2. Als ik mijn huis splits, is het zeker 30% meer waard, maar dat mag niet van de gemeente. Er zijn genoeg investeerders die gebouwen willen ombouwen tot apartementencomplexen of appartementen willen bouwen op braakliggende terreinen, maar ook hier vertraagt en ontmoedigt de gemeente. Ik vermoed dat dit niet alleen in mijn gemeente speelt en dat de overheid dus bewust of onbewust de schaarste van woonruimte in stand houdt.

  Ik begrijp met de beste wil van de wereld niet waarom beleggers weer de schuld krijgen. Zij voeren slechts transacties uit die door de markt zelf gedicteerd worden. Het enige wat ze doen is het verschaffen van liquiditeit, net als banken met hun hypotheken.

  Mijn hypothese: het creëren van betaalbare woonruimte wordt door gelobby door partijen die daar belang bij hebben tegengehouden zodat starters niet zelf iets kunnen financieren en wel akkoord moeten gaan met de 30-jarige molensteen om hun nek.

  Kut. Nu klink ik echt als een complotdenker. Maar ik ben niet verbitterd. Het is wat het is.

 3. En studenten maar lenen en lenen…… "STUFI pakken" totdat ze erachter komen dat ze geen huis kunnen kopen, en dan is het de schuld van de belegger.

  Slim met geld omgaan noemen ze dat.

 4. Het komt door de hoge vermogensbelasting, daardoor worden steeds meer mensen gedwongen om hun geld ergens te investeren om te zorgen dat het niet allemaal wordt afgepakt.

 5. Ik vind dat de mensen hier maar eens goed over moeten nadenken. Lubach
  kaart alle verkeerde zaken aan in onze nederlandse politiek. En
  nederlanders pikken dat. We gaan als makke lammetjes weer naar de
  stembus en als we onze ongenoegen willen uiten in het binnehof? dan
  vragen ze vriendelijk of we naar het maliveld willen gaan en dan gaan we
  ook als makke lammetjes. Ik denk dat dit eens moet stoppen in
  nederland. banken en verzekeringen en de zorg zijn allemaal zaken waar
  we mee bedonderd worden door onze volksvertegenwoordigers. En wij pikken
  en slikken dat. Sterker nog. We doen helemaal niks als de gewone mens
  weer moet opdraaien dmv hun portomonnee ff om te draaien. Ze draaien ons
  een loer. En op zondag gaan we dr met z'n alle even om zitten lachen
  hoe dom dat we eigenlijk doen. Die Arjen Lubach …… wat zal die wel
  niet denken over ons?

 6. Tja mensen. Dit is waar Nederlanders voor stemmen! Banken mogen gratis geld drukken. Huizen mogen duur zijn enz enz.

  Niet zeuren over de gevolgen. Hier heb je zelf en de oudere genertaties voor gekozen.

 7. Als starter op de woningmarkt moet je al veel geld van jezelf hebben om een woningkje te kopen, want huren kun je wel vergeten: de immigranten gaan voor, want die zijn natuurlijk ook heeeel zielig, he? En als ze dan eenmaal een volledig door de overheid betaald huis hebben, dan kunnen ze mooi wat jonge blonde meisjes naar binnen sleuren en lekker verkrachten, want bij de rechter zeggen ze dan gewoon dat "ikke nie begrij dat niet mag". Dus, vrijspraak. En de volgende keer zeggen ze gewoon: aaah, ikke door trauma van oorlog heel slecht geheugen", alweer vrijspraak, want ja, anders komt de verblijfsvergunning van dat kanspareltje ook in gevaar en dat moet natuurlijk niet. We moeten niet criminelen en misdadigers buiten de deur houden, natuurlijk.

 8. het is ook niet verstandig om hele flatwijken te elimineren om daar 1 gezins woningen voor terug te zetten zoals wat er in zoetermeer en vele andere plaatsen gebeurt

 9. Linkse mensen hebben meestal weinig besef van economie en marktwerking. Dat is niet erg, iedereen heb zijn kwaliteiten maar de stijging van huizenprijzen heeft te maken met de dalende rente.
  Mensen met een afbetaald huis kunnen tegen relatief weinig geld een lening nemen op een 2e huis, hun hypotheek af betalen van de huur die ze erop krijgen en zelfs belasting aftrekken dus in de meeste gevallen verdienen belegers er geld aan en tegelijkertijd betaal je het huis af. Dat cash gebeuren is een beetje bullshit, elk vermogend mens die leent alsnog de helft van hun vermogen bij omdat het klimaat in Nederland dat aanmoedigt.

  Ik geef het 2-4 jaar en dan zitten we in de situatie van 2008 maar dan nog met vluchtelingen crisis (1 miljoen extra bijstand gerechtigde) dus je kan je AOW alvast op je buik schrijven.

 10. In België is er ook iets gelijkaardig aan de gang. Ik hoorde dat er in Gent rijen van huizen worden opgekocht, platgegooid en verdeeld in huisjes om te verhuren/verkopen.. alles voor de winst :-). Nu zijn er wooncooperatieven (buurtbewoners die samenkomen en zoeken naar een oplossing om te zotte prijzen te drukken). Op een bijeenkomst van buurt bewoners kwamen verschillende sprekers hun initiatieven uitleggen. Waar ik naartoe wil is dat burgers samen zullen moet werken om te vechten tegen de grote investeerders met poen en huizen opkopen met oog op winst. Alleen kan je het moeilijk niet winnen maar misschien lukt het tezamen. Werk samen, projecten, om samen met velen huizen op te komen om dan aan normale prijs te verkopen aan mensen die anders geen huizen kunnen vinden vind ik een mooi initiatief. Cohousing initiatieven ontspringen uit de grond. Als de regering niets doet dan zal het van onderuit moeten komen. Hopelijk kon ik een zaadje planten om ook bij jullie meer burger initiatieven te laten ontstaan, maar misschien zijn ze er al! Het is natuurlijk iets nieuw.. ontstaan uit de noodkreet van de dure prijzen. Informeer je goed, maar sta toch open om meer bij te leren want samen lukt het beter dan alleen.

  Succes.
  PS: Ik ben ook nog aan het zoeken om te kopen ooit.. als tijdelijke oplossing ook maar huren, nu 28 jaar en nog geen huis, zoals zoveel jongeren die ik ken.

Comments are closed.